+46 (0)44 – 24 36 00

Semester i Skåne

Semester i Skåne

Möjligheterna för vad som går att hitta på under er semester i Skåne är oändliga, både för barnfamiljer och på egen hand. Nedan presenteras inledningsvis lite historia kring Åhus och vad man kan göra i närområdet kring vår resort under sin semester i Skåne. Lite längre ner går det att läsa om aktiviteter och utflykter som finns en eller två dagsturer bort. Oavsett om man reser själv, med en kompis eller hela familjen så finns det mycket att hitta på under er semester i Skåne!

”När man semestrar i Skåne är inte frågan om vad man skall göra utan vad man måste hoppa över.”

Lite kort om Åhus spännande historia

Redan på vikingatiden grundades Åhus som en av Skånes viktigaste hamnar. Med appen Medeltida Åhus går det att vandra runt i Gamla Åhus och lyssna eller läsa om bland annat Gamla borgruinen vid Spritkajen. Samtidigt som ni njuter av vad en semester i Åhus har att erbjuda när det kommer till hamn- och kroglivet så får ni även njuta av dess anrika historia. En perfekt möjlighet att kombinera nytta med nöje under er semester i Skåne.

Förr låg Åhus i centrum för Sveriges tobaksodling. Detta främst till följd av den lättarbetade jorden och tillgången till blåstång som användes både som gödsel och täckning av de små tobaksplantorna. År 1964 förbjöds dock tobaksodlingarna och lades ner. 

Åhus har även fastlandets enda bevarade ringmur, en sevärd hållplats för den historieintresserade. Under er semester i Skåne kan ni räkna med att Åhusborna möter er med glada sinnen och gärna berättar om det gamla Åhus. Idag är Åhus en lekfull by med många unga barnfamiljer  - denna känslan kommer att smitta av sig under er semester i Skåne.

Behöver ni semesterboende? Bo hos oss på Åhus Resort

Under er semester i Skåne passar det utmärkt att bo hos oss på Åhus Resort. Här får ni bo i en vacker omgivning och ha nära till många av Skånes bästa sevärdheter. Vi har många fräscha rum, för en eller flera personer, som enkelt bokas via vår onlinetjänst. Välkomna!

Barnen - Den Skånska framtiden 

I Åhus är det barnen som står i centrum. Barnen är välkomna både i glasskön och på restauranger och caféer runt om i byn. Den nybyggda Vikingaborgens lekplats i hamnen är ett eldorado för de små, perfekt för barnfamiljer på semester i Skåne. För de lite äldre finns det bangolfbanor, Upzone äventyrsbana och höghöjdsbanan bland tallarna direkt vid stranden. Ett hisnande äventyr som kommer att förgylla familjens sommarsemester.

Absolut - Skånes stolthet

Något som Åhusborna och Skåningarna är väldigt stolta över är Absolut, ett varumärke som de flesta känner till, som färdigställs i Åhus. 

Vi på Åhus Resort kan erbjuda ett besöksmål i världsklass att avnjuta under er semester. I vårt paketerbjudande ingår bland annat: 

  • Boende (inkl. frukostbuffé).
  • Guidad tur av Absolut Home med transfer
  • Exklusiv Åhusmeny baserad på lokala råvaror

Lär er om historian bakom Absolut, kombinerat med god mat. En upplevelse som ni inte får missa som med största sannolikhet kommer att bli en av höjdpunkterna under er semester i Skåne. Ni hittar Absolut Home innanför murarna, vid hamnpromenaden. Läs mer om vårt Absolut paketerbjudande här.

Äkta Åhusglass

För invånarna i Åhus är det glass på Tre Toppar Glassbar som sätter guldkant på tillvaron. Att prata med vänner i kön och njuta av äkta gräddglass - det är sommar för Åhusborna. Något som ni också kommer att få uppleva under er semester i Skåne. Lika viktigt är det att varje semester besöka de Gamla gränderna innanför murarna med svartbrödraklostret, Kungsstugan och inte minst den på 1100-talet uppförda kyrkan. 

Åhus vackra stränder

När man tänker på Åhus så tänker nog de flesta på de vackra stränderna. Det är sagolikt att en sommardag på sin semester få svalka sig under en strandpromenad utmed den tre mil långa sandstranden. Med trevligt sällskap och picnic i ryggsäcken är familjens semester i Skåne räddad. Under promenadens gång träffar ni också de personer som format Åhus, ålafiskarna med sina ålabodar. 

Upplev ett äkta Ålagille på er semester i Skåne

”Ett äkta ålagille kan endast upplevas i en ålabod ut med ålagilleskusten Åhus-Haväng annars är det ett vanligt kalas med ål till” - Ålakademin 

Ålfisket har haft en enorm betydelse för Åhus. Om man vill uppleva ett äkta ålagille under sin semester i Skåne så är det ålakusten man ska bege sig till. Ålakusten består av den långa kustremsan mellan Simrishamn i söder och Åhus i norr. Ålagillet uppkom när prästerna och storbönderna kom till ålafiskarna för att hämta det första arrendet den tionde augusti varje år. Ålafiskarna hade ålen och brännvinet. Folkestorps brännerimuseum är idag Sveriges enda bevarade bränneri, ett perfekt besöksmål för en semester i Skåne. 

Vad är ett ålagille?

Ett ålagille är en festlig tillställning där man äter minst fyra sorters ål, kombinerat med brännvin. Vi bröder är både krögare, hotellägare, bönder från Småland och licensierade ålafiskare. Dessvärre finns det endast sex licensierade ålafiskare kvar på ålagilleskusten. Ålens betydelse för Åhus visas bland annat genom vår Ålakademin, Ålfonden, Ålakustens kulturarv och de aktiviteter som Ålabodsvandringen och Ålafestivalen utgör. 

Kom ner till vår ålabod i Friseboda under er semester och upplev ett äkta ålagille!

Foelj med paa ett aekta aalagille - naagot som bara kan upplevas paa aalagillekusten - semester i Skaane

Aktiviteter för er semester i Åhus, Skåne

Personer på semester i Åhus har sedan 90-talet avnjutit en av Sveriges mest intressanta loppisar. De gula jackorna, Lions klubb Åhus, lägger ner ett fantastiskt jobb med sina lördagsloppisar i nybyggda lokaler. Miljontals kronor skänks till både internationella rörelser och lokala föreningar varje år. Loppisen är definitivt värt ett besök under en semester i Skåne. 

Åhus största enskilda evenemang är Beachhandbollsfestivalen. Åhus Beachsoccer grundades för 20 år sedan och är nu det viktigaste evenemanget för hela sommarturismen. Vecka 29 är numera alltid fullbokad av personer som ska spendera sin semester i Skåne och är därmed en bra regngaranti för oss i besöksnäringen.

Cykelsemester

Lite skall man vila upp sig efter ett långt arbetsår, men efter en veckas semester är det dags att röra på sig igen. Orienteringens ”Hitta ut” har i Åhus, precis som i övriga Skåne, fått en ny målgrupp att ge sig ut i skog och mark. Hitta ut kartorna finns att hitta på Åhus Resort och är helt gratis. 

Rekommenderade cykelturer 

Cykelturer med Åhus som utgångspunkt blir mer populära bland turister på semester för varje år som går. Cykelleden Sydostleden passerar Åhus Resort. Vi bröder är själva passionerade cyklister både när det gäller söndagscykling och tuff Mtb-orientering. 

Boende hos oss får även förmånen att ta med sig fika och göra ett stopp i Friseboda efter två mil. På cykelturen Ålakusten får nu tillträde till den gamla ålaboden kan ni se hur en ålafiskare levde och verkade. Efter en heldag på cykeln kan ni njuta i er villa med vårt populära Grillpaket, levererat direkt på plats. Man ska se till att njuta på sin semester!

Semester innanför Skånes gränser

Åhus är för många världen, men det finns också en värld utanför gränserna som verkligen har mycket att erbjuda för en semester i Skåne. Genom att spendera er semester med Åhus som utgångspunkt har ni nära till allt som Skåne har att erbjuda. 

Semester i Kristianstad

Se till att besöka Kristianstad under er semester - den medeltida staden som byggdes på en holme för att bättre kunna försvara sig mot svensken. Där man tog bort stadsrättigheterna från det redan då rika Åhus och tvingade hantverkare och handelsmän flytta sina verksamheter in till det som sedan blev Kristianstad. 

Turism i Kristianstad

Kristianstad har ett besöksmål som inte får missas under er semester i Skåne, framförallt som barnfamilj - Kristianstad Vattenrike och besökscentret Naturum. Här kan barnen se fiskar och småkryp i sina naturliga miljöer. Farkosten Opteryx ger er en hisnande resa både under och över vattenytan. Med Kyrkan från 1600-talet i centrum är Kristianstad en vacker destination att njuta av under semestern. 

Wanås skulpturpark

Under ett besök på Wanås skulpturpark kan ni med medtagen eller köpt kaffekorg vandra i parken och titta på de världskända konstnärer som fått förtroendet att verka på Wanås. Wanås är ett populärt resmål för människor i konstvärlden, men är lika trevlig för hela familjen att besöka under er semester. Här blir du i kombination med naturupplevelsen verkligen berikad under er semester.

Nordöstra Skåne

En annan sak att uppleva under en semester i Skåne är Nordöstra Skåne med dess svarta granit. Landskapet är vilt och skogigt med många små sjöar - inte undra på att Snapphaneland har många hemska berättelser från otid. Författare som Harry och Moa Martinsson har skrivit otaliga böcker just om snapphanebygden. Er semester kan också spenderas med en tur på Immelnbåten i den sagoomspunna sjön Immeln. Det blir en avslappnande stund för hela familjen på er semester.

Österlen

Sedan är det dags att lägga minst en heldag av er semester på Stockholmarnas favoritplats - Österlen. Under en semester i Skåne handlar det inte om vad du skall göra utan vad du måste hoppa över - men Österlen är definitivt ett måste. Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne vars största tätort är Tomelilla. 

Smått och gott på Österlen

Här finner ni Stenshuvud - Sveriges sydligaste nationalpark. I Österlen finns även Sveriges kanske minsta kapell, en fiskebod ingrävt i sanden med plats för 15 personer, en mycket populär plats för bröllop eller semestrande turister.  Strax intill ligger det som nu växt upp till ett av de stora besöksmålen - Mandelmanns trädgård i Rörum och Kulla dansbana med dans varje sommarsöndag. Med band som Lasse Stefanz blir detta ett måste på din lista över saker att uppleva under er semester. Det även i norra delen av Österlen som Ålakusten ligger belägen. 

Kåseberga och Brösarp

På Österlen ligger Kåseberga, där hittar ni Ale Stenar som är en av de mest mytomspunna platserna i Skåne. Brösarps backar är kända från Bregott reklamera är liksom orten Brösarp antikt på våren och moderna med mycket vintage på hösten. Detta är högaktat inom auktionskulturkretsar, men också ett alternativ för er semester i Skåne. 

Besök Simrishamn

Simrishamn är en riktig sommarstad som bjuder på allt som en semester i Skåne kan erbjuda. En dagstur till Bornholm och deras sillrökerier förgyller smaklökarna. Ystad, Wallander, tornblåsarna och Gamla stan ska också hinnas med på en semester i Skåne. 

Semester i Skånes huvudstad

Malmö, Skånes största stad, bjuder på allt man kan önska sig: Turning Torso, Ribersborgsbadet och Möllevångstorgets ljuvliga dofter. I Malmö hittar man även Sveriges bästa fotbollslag, för både dam- och herrfotboll, alltså en perfekt destination för sportintresserade på semester i Skåne.  

Åk över bron till Köpenhamn

En stor fördel med att åka till Malmö under sin semester är närheten till Köpenhamn, Nordens huvudstad. Åk enkelt över Öresundsbron med bil eller tåg. Här gör många på semester ett besök på Tivoli och givetvis handelsgatan Ströget. Den leder ner till Nyhavn, där en Tuborg smakar bedst hver gang. Vill du åka ännu längre ut i världen reser du in i Christiania, stadsdelen som tydligt markerar att du lämnar EU vid infarten. Lite norrut hittar du konstcentret Louisiana, efter en liten tur i Helsingör kan du ta färjan över till Helsingborg. 

Besoek aeven Nordens huvudstad Koepenhamn paa er semester i Skaane!

Semester utanför Skånes gränser

När ni känner att er semester i Skåne är fulländad så finns det en rad besöksmål värda att se i Småland och Blekinge. 

IKEA i Älmhult

Det världskända företaget IKEA grundades av Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd och finns fortfarande med hela sin själ och hjärta i Älmhult. Här är möbelvaruhuset är inte ert mål utan vi rekommenderar istället en tur till Ikea Museet som visar upp hela registret från 50 talet till nutid - vem har inte en relation till någon möbel från IKEA? 

Upplev Växjö

Utvandrarnas hus i Växjö visar hur religionen och fattigdomen tvingade 100-tusentals smålänningar att flytta till det förlovade landet. Fortsätt sedan turen bort till just Ljuders socken och utvandrarnas väg till Bodekull (Karlshamn) på sin resa till Amerika. 

I närheten ligger även glasriket - i Kosta får ni se, känna på och kanske köpa det småländska hantverket. Något som många vill uppleva under sin semester. 

Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby 

Visste ni förresten vilket som är många gästers främsta anledning att besöka Skåne under sin semester? Jo, de ska självfallet till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Ett världskänt resmål som är populärt bland barnfamiljer på semester i Skåne. 

Semester på vackra öar i Blekinge

Tjärö och Hanö är öar, två pärlor som ni kan åka båt till. Att ägna 3-4 timmar timmar av sin semester här är alldeles utmärkt. För fotbollsintresserade måste ni innan båtturen till Hanö och se klassisk svensk fotbollsmark - Mjällby AIF hemmaarena Strandvallen. Hur denna lilla fiskeby, år ut och år in under decennier, lyckas hålla sig i svensk elitfotboll är exempel på att allt är möjligt.

Nu har vi berättat lite om vad vi tycker ni skall hinna uppleva på en semester i Skåne, men ta tid på er för semester skall vara både upplevelser och avkoppling, det lovar vi er från Åhus resorts horisont.
 

Boka