+46 (0)44 – 24 36 00

Ålafiske

Ålafiske

Glädjande att ål tillväxten sakta ökar för varje år, visserligen från en låg nivå, men nu går det mot rätt håll, så vi får en hållbar ålfiske stam.
se UPPDRAG GRANSKNINGS program om Kraftverkens inverkan på ålens framtid,, på SVTPLAY: DEN SISTA ÅLEN

Vid Ålagilleskusten är vi nu sex ålafiskare, som har licens att fiska ål. Alltså precis som älgjakten är fisket reglerat för att människan och ålen skall leva i balans. För att värna om ålen startade vi 1994 Ålakademien vars motto är: Att värna om ålen som levande varelse och gastronomisk högtid.
Bl.annat tog vi då bort den gamla traditionen om att kröna en ålakung/drottning genom att vid gillena fånga en levande ål i tunna.
Allt vi gör på våra ålagillen är hållbart för både ålen, miljön och ni gäster.

Varje ålagillesgäst bidrar med 25kr ( ingår i kuvertpriset) för utsättning av fem nya  små ålar.
Skämtsamt säger vi att alla som inte går på ålagille är miljöbovar, ni äter en fjärdedels ål och så sätter ni ut fem, men fram för allt gör ni ett
stort engagemang för att hålla intresset för ålen och kulturen i foccus.
 

Tradition

Ålafisket har traditioner och bedrivs i princip som på 1600 talet, bara att redskapen blivit större, motor på båtarna och nylongarn.
Fisket bedrivs med ålagarn, bestående av en 300meter nätarm från stranden,därefter kommer gården 10x 10 meter nätgård som följs av struten.Det är här i bakpåsen som all ål fastnar och som vi sedan lyfter upp och tömmer i vår lilla hommebåt. Allt sitter förankrat i sandbotten med 43 stycken draggar, ankare, när vi sedan vittjar(ryktar homman) Vi försöker komma ut varannan dag om vinden tillåter, östliga vindar över 7 sekundmeter ger oss problem.
Detta då den grunda bottnen bygger upp stora vågor, men det sen kan vara mycket lugnare när vi kommit över de här tre stora vanskliga vågorna.

  YOUTUBE  FRISEBODA2  ser ni hur fisket går till

Traditionellt aalafiske - Semester i Skaane

Egen drätt o unika ålagille

Vi fiskar på egen drätt i Friseboda, vi är bara två ålafiskare som äger sina drätten, Ålakungen Sven-Willhelm och Max o jag, de andra är fortfarande arrenden under de stora godsen vilket givetvis alltid känns lite osäkrare för framtiden. Fiskar gör vi  under 90 sammanhängande dagar med avslut senast 30 september.
Det är tufft jobb med allt, men det är de värt för att få föra fisket vidare till nästa generation. Tyvärr är det inte tillåtet att överlämna eller sälja ålafisket till nästa generation, då menar vi inte bara i arv som har varit tradition utan till unga kvinnor o män som vill satsa på vår kultur. Detta är något som vi måste lösa, att föra våra kunskaper vidare till intresserade kvinnor och män.

Boka