Ålagille
Ålagille i Friseboda. 2024
Senaste nytt: ÅLAKULTUREN OCH ÅLAGILLENA ÄR RÄDDADE genom nya beslutet från EU.
"Ett äkta ålagille kan endast upplevas i en ålabod utmed ålagilleskusten Åhus-Haväng, annars är det ett vanligt kalas med ål till"
allt enligt ålakademien
Vi bröder är licensierade ålafiskare och arrangerar Ålagille i vår ålabod i Friseboda.
Den mysiga miljön, stämningen och inte minst god mat, gör att ni kommer att få nya vänner från hela Sverige.
Är det någon av er som inte äter ål, ( säkerligen inte skåningar) så har vi en meny bestående av fisk och grönt.
Ålagillesweekend från lördagen den 7 september, sen håller vi på lördagar långt in i november.
Boka in i god tid om ni vill ha ert datum.
Är ni ett sällskap på minst 8 personer kan ni boka ett ålagille vilken dag i veckan ni vill.
I kanal 5.s STUGDRÖMMAR kan ni se när vi hjälper till och laga ål för Ålaprinsen.( kommer hösten 2024)
ÅLAFISKE YOU TUBE
ÅLAKUST ETT IMMATERIELLT VÄRLDSARV / se hur vi fiskar och värnar om ålkulturen/ Redan 2009 gjorde jag första artikeln i KVP
om att vi bör bli ett världsarv. 2018 blev det verklighet.
ÅLAFISKE FRISEBODA 2
3
4
Så här går det till
Samling 18.30 Ålafiskarna Mats/max berättar både skrönor o sanningar om ålakusten
Därefter går vi in i den av stearinljus upplysta boden och sätter oss till bords, Ålafiskarens vals är alltid det som samlar oss.
Ålamenyn
Ålasoppa ( en gastronomisk överraskning)
&
Luad ål med ost ( gastronomisk höjdpunkt)
&
Kokt ål med senapsås och ättika ( skåningarnas favorit)
&
Stekt ål med äpple och päregröt ( ålafiskarnas favorit)
&
Rööögaaad ål med äggröra ( rökt av ålakungen Sven-Willhelm Nilsson)
&
Äpplakaka med vaniljsås ( serveras med Kaffet)
Allt sköljs ner med öl o vatten
Om någon i sällskapet ( troligtvis inte skåning) inte äter ål, så får de också fem rätter, då blir det fisk o grönt.
Pris: Ålagillesweekend: Logi i dubbelrum, frukost, Ålagille med lättöl, vatten, skrönor, sånger och allt som hör till. 1595kr ink moms
Endast ålagille 825kr
Traditionen bjuder att ni har med er egna alkoholhaltiga drycker(snaps o öl) men varför inte dricka ett glas vin till ålen.
VINFÖRSLAG
Snaps har alltid varit det som är förknippat med ålagille, men i allra äldsta tiden dracks vin till ålen.
Borgmästaren på Åhusborgen drack så mycket vin till ålen, att han föll ner i vallgraven och dog. det var 1200 talet..
Sommelier Gunilla Persson har nu tagit fram vinförslag till gillet
Förslag till soppan o kokt ål :nr 2185 Chateau du cleray Muscadet et Maine ca 89kr, eller nr 2275 Muscadet sevre et maine sur lie ca85kr
Luad, stekt och röögad ål (mycket syra) nr 6311Stoneleigh Sauvignon Blanc ca109kr eller nr 4184 Sauvignon Blanc de Lurton ca99kr
GULDAMBASSADÖRER
En skåning skryter inte, hen säger bara som det är, men vi har ju lite smålandsblod, så då kan vi till och med skryta.
2020 utsågs våra Ålagillen till Guldambassadör för Kristianstad kommun.
Det är klart något mer äkta, med så lång tradition och så många gäster från hela världen är Kristianstad kommun stolta över Ålagillena.
PÅ NÄTET
Nyfikna på hur vi fiskar: se Youtube Friseboda2
PS: I september hade vi ett tyskt tv team, som följde vårt ålagille och ålafiske i två dagar för Tysklands största reseprogram.
(se bildcollage) när Max pratar ål. (streama. mareTV Skåne und seine Aalkuste)
Per Morberg lärde jag lua ål i hans Skånska matresa.
PS: RESA MED ÅL: Den norske journalisten Kronlunds bok ( se bildcollage) RESA MED ÅL har lockat många nya till våra ålagille.
Ett helt kapitel har han ägnat åt oss och vårt ålagille i Friseboda.
och inte minst Patrik Svenssons ÅLEVANGELIET.
Dessa böcker är verkligen läsvärda och har lockat många att prova på Ett äkta ålagille.